Odrůda | Ryzlink vlašský |
---|---|
Výrobce | Mikrosvín |
Dle cukru | Suché |
Mikrosvín je v mých očích synonymem pro nejlepší vlašáky u nás. Toto vinařství je na tuto odrůdu zaměřeno. Nejenom, že rozlišují vína dle jednotlivých tratí. Navíc si s každým vínem jinak hrají a nechávají je zrát v mnoha variacích sudů, což se projevuje na výsledné chuti. A nutno říci, že to fakt umí, a že i bíle víno zrající na sudu nemusí chutnat jak žvýkání dubové větvičky, jak mnoho lidí očekává.
Toto je víno zrálo v novém velkém sudu. Tento se na něm podepsal jak v sytosti zlaté barvy, tak i v chuti. Ale to velmi decentním stylem, který nemálo běžných konzumentů ani není schopna přesně identifikovat, že se právě jedná o důsledek zrání na dřevě. Každopádně v celkové popisu chuti říkám, že takhle přesně má chutnat vlašák. Někdo při popisu chuti vlašáku říká sušené ovoce, někdo bylinky, já říkám – prostě vlašák. Tato chuť je totiž specifická, a v tomto případě velmi povedená. Ostatně jinak by toto víno nemohlo získat v roce 2021 zlatou medaili v jedné z nejprestižnějších světových soutěží – Decanter. Tím se stalo hrdým následovníkem Dvou tratí, které tuto cenu získalo v roce 2020. Goldhammer je oproti Děma tratím jemnější v chuti a je vidět, že mu chybí ony dva roky zrání, o které jsou Dvě tratě před ním.
Na vlašácích od Mikrosvínu je vidět, že každým rokem se posouvají zas o něco dál. Chuť se stává ještě komplexnější a kulatější. Potenciál zrání tohoto vína je 10 let.
Ocenění:
Nevíte, zda je pro vás vlašák ta správná volba? Doporučuji začít základní řadou ODK, která zaručuje velmi dobrý poměr ceny a „výkonu“.
Skladem > 30 kusů
420 Kč